Profilaxie dentara

Blog

 
 
De mici copii am fost invatati ca preventia este mai indicata si mai usoara decat tratarea, in general. (Mai bine previi decat sa tratezi!)
Unele dintre studiile efectuate de europeni ne plaseaza pe ultimul loc la capitolul igiena orala. Nu exista o educatie temeinica in acest domeniu, inca sunt persoane care nu stiu cum se perieza corect dintii, sau la ce interval de timp trebuie schimbata periuta. Exista familii care utilizeaza o periuta de dinti pentru mai multi membri. Alte studii arata ca, in Romania, pasta de dinti este vanduta in cantitati mai mici decat in alte tari din Europa, ceea ce demonstreaza ca oamenii din tara noastra au mai putina grija de sanatatea lor dentara.
Copiii ar trebui educati, iar stomatologul sa fie introdus treptat in viata lui, chiar daca nu are probleme, astfel incat vizita sa fie relaxanta si copiii sa vada in noi, medicii, prietenii care se ocupa de dintisorii lor. 
Noi ii vom invata tehnica de periaj corecta; cabinetele stomatologice pentru copii sunt echipate cu televizoare unde se difuzeaza desene animate, medicii cunosc o sumedenie de povesti si se joaca cu copiii, ba chiar mai mult, se fac si training-uri cu tehnici de periaj. Un copil familiarizat cu doctoral stomatolog este un viitor adult fara mari probleme dentare.
Recomandam ca prima vizita sa fie atunci cand erupe primul dintisor. Noi permitem parintilor sa fie prezenti in cabinet, astfel incat copiii sa se simta in siguranta si relaxati.
 
Datele statistice arată clar că afecţiunile stomatologice ocupă primul loc în randul îmbolnavirilor organismului. Astfel, găsim o prevalenţă de peste 90% a cariei dentare; peste 60% din populaţie prezintă anomalii dento-maxilare şi peste 60% din populaţia de peste 35 de ani prezintă parodontopatii. 
Prin înţelegerea acestor informaţii în familie, la şcoală, iar mai târziu in cadrul vizitelor la medicul stomatolog, putem trece de la faza de a afla despre, la a înţelege şi a conştientizacum putem preveni.
 
Periajul dentar
 
Pentru a avea dinţi sănătoşi şi frumoşi, trebuie să începem şi să încheiem ziua cu periajul dentar. Specialiştii în igienă orală ne sfătuiesc să nu neglijăm sub nicio formă spălatul pe dinţi seara, după ultima masă, înainte de culcare.
Acesta este esenţial deoarece placa microbiană şi resturile alimentare rămase în cavitatea bucală peste noapte, în condiţii constante de temperatură şi umiditate, favorizează dezvoltarea florei microbiene şi potenţează acţiunea dăunatoare a microbilor asupra dintelui.
 
Deşi dimineaţa simţi o nevoie mai mare de a fugi la baie şi a te spăla pe dinţi, periajul de seară este la fel de important ca şi cel de dimineaţă. Pe lângă o igienizare evidentă a întregii guri, periajul de dimineaţă funcţioneaza şi ca un masaj al gingiei, ce stimulează tonusul şi circulaţia vaselor de sânge din gingie.
Periajul nu este, insa, suficient pentru a indeparta in totalitate placa bacteriana de pe suprafata dintilor, deoarece bacteriile sunt asezate si in partile laterale, unde periuta nu poate ajunge. Aici ajuta ATA DENTARA. Prin folosirea atei dentare se inlatura placa bacteriana existenta intre dinti si de-a lungul gingiilor. Din practica, am observat faptul ca, persoanele care nu folosesc ata dentara prezinta portiuni mai mari cu depuneri de placa dentara, comparativ cu cele care fac asta.
 
Mersul la controlul stomatologic o data la 6 luni pentru o consultatie si o profilaxie dentara trebuie sa devina un obicei.
Controalele periodice sunt foarte importante pentru mentinerea sanatatii orale. Multe afectiuni orale evolueaza fara dureri, mai ales in faza initiala, motiv pentru care pacientii nu sunt constienti de aparitia lor, pana in momentul in care afectiunile au progresat semnificativ.
De asemenea, o dieta sanatoasa si echilibrata are un impact pozitiv, atat in prevenirea cariilor cat si asupra organismului in general.
Cel mai bun sfat pe care il pot oferi este acela de a consuma cat mai multe alimente bogate in fibre cum ar fi legumele si fructele si mai putini carbohidrati - acestia reprezinta sursa de hrana pentru dezvoltarea bacteriilor.
 
In timpul controlului periodic, medicul stomatolog poate depista carii incipiente de care pacientul nu stie inca, sau poate descoperi semne initiale ale unei imbolnaviri gingivale.
 
Anumite lucrari dentare sau restaurari existente pot avea nevoie de reparatii sau reconditionari. Medicul va face si o evaluare a starii de sanatate a tesuturilor orale. Ca regula generala, cu cat o afectiune este descoperita mai devreme, cu atat este mai usor de tratat.
 
Profilaxia dentara este cea mai simpla si ieftina metoda de tratament. Profilaxia consta intr-un set de proceduri care au ca scop prevenirea aparitiei cariei dentare si a bolii parodontale.
 
Mai mult, profilaxia previne si evolutia acestor afectiuni, odata aparute. Asadar, profilaxia dentara are doua roluri:
 
  1. Prevenirea aparitiei cariei dentare si a bolii parodontale
  2. Prevenirea evolutiei cariei dentare si a bolii parodontale, precum si impiedicarea aparitiei complicatiilor
 
Exista 3 categorii de factori care determina aparitia cariei dentare si a bolii parodontale:
  1. Factorul infectios – acesta este cel mai important factor, fiind reprezentat de microbii si bacteriile situate in placa dentara, cauza imbolnavirilor dentare si parodontale. Majoritatea specialistilor sunt de acord ca, in lipsa acestui factor, cariile dentare si boala parodontala nu se produc.
  2. Factorul alimentar – bacteriile din cavitatea bucala transforma zaharurile in acizi, printr-un proces numit fermentatie acida. Acizii vor distruge treptat smaltul si dentina, cauzand aparitia cariilor dentare. Factorul alimentar este reprezentat in special de alimentele bogate in zaharuri si carbohidrati.
  3. Terenul – "terenul" se refera la calitatea tesuturilor dento-parodontale, in primul rand smaltul si dentina. Cu cat smaltul si dentina sunt mai dure, cu atat scade probabilitatea aparitiei cariilor dentare. Exista metode de profilaxie care au ca scop cresterea duritatii smaltului dentar.
 
Metodele de profilaxie dentara actioneaza in una sau mai multe categorii de factori. Prin urmare, vom avea metode de profilaxie care vor influenta factorul infectios, metode care vor actiona pe factorul alimentar si metode care vor influenta terenul - calitatea smaltului dentar.
 
Principalele metode de profilaxie:
  • Igiena orala – igiena orala este cea mai importanta metoda de profilaxie. Placa dentara se acumuleaza pe suprafata dintilor dupa fiecare masa. Daca nu este indepartata prin periaj activ, aceasta se va calcifica, transformandu-se in tartru dentar.
 
Mai mult decat atat, daca alimentele bogate in carbohidrati sunt lasate prea mult in contact cu dintii, va creste si cantitatea de placa dentara.
Principalul obiectiv al igienei orale este indepartarea placii dentare de pe suprafata dintilor si prevenirea depunerii acesteia.
O igiena orala corecta presupune un periaj dentar regulat si corect (minim de 2 ori pe zi), folosirea atei dentare si a apei de gura.
 
In cazurile in care este necesar sa se efectueze o igienizare in cabinet, medicul explica pas cu pas etapele tratamentului care consta in:
  • Detartraj: detartrajul reprezinta procesul de indepartare a tartrului si a placii dentare, folosind instrumente de mana sau aparate speciale pentru detartraj (sonice sau ultrasonice).
 
Placa dentara este principalul factor cauzator al gingivitei si cariei dentare, iar tartrul este o forma de placa dentara calcificata, nociva pentru gingie si structurile dentare. Scopul detartrajului este acela de a indeparta tartrul.
 
  • Air flow: acesta se utilizează la finalul igienizării dentare, după efectuarea detartrajului și periajului profesional si vine în completarea manoperelor efectuate anterior, îndepărtând eficient petele si depunerile de placă dentară situate în zone greu accesibile instrumentelor convenționale.
 
Ce se poate intampla cand nu respectam igiena orala si nu mergem la medicul stomatolog pentru consultatie si profilaxie?
Exista o multime de studii care sustin o legatura stransa intre unele afectiuni orale si starea generala de sanatate. Gura este practic o intrare primara in organism, de aceea, existenta unor afectiuni de ordin oral poate avea consecinte negative asupra intregului organism, bacteriile din cavitatea bucala ajung foarte usor in sange, ducand la aparitia unor infectii sau inflamatii. S-a demonstrat faptul ca, pacientii cu paradontoza sunt de doua ori mai expusi la un infarct miocardic sau accident vascular, comparativ cu pacientii cu paradontiul sanatos. Bacteriile si toxinele din pungile paradontale creeaza o inflamatie constanta, iar acesta este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare. Practic, bacteriile din cavitatea bucala, cu ajutorul circuitului sangvin, ajung la inima si afecteaza functia valvelor. 
Alte probleme care sunt provocate de nerespectarea profilaxiei dentare sunt: diabetul, bolile pulmonare, afectiunile gastrice si chiar aparitia problemelor in sarcina.
 
Orice problema aparuta la un moment dat poate fi prevenita de medic intr-un stadiu incipient si poate fi rezolvata mai simplu decat in stadiul avansat, cand tratamentul poate fi radical – atunci, alta solutie de tratament nu exista, fiind nevoie sa se recurga la metode mai costisitoare si extractii. 
Stomatologia este accesibila in momentul in care avem noi grija de sanatatea dentara.
Vizitele la dentist, profilaxia dentara si tratamentul cariilor dentare sunt mult mai ieftine decat tratamentele endodontice, care necesita acoperirea dintilor cu coroane sau extractia dintilor – pentru care, ulterior, se fac implanturi dentare. Acestea din urma sunt, intr-adevar, mai costisitoare. 
Cand afectiunea este in stadiu incipient, nu avem dureri nici la tratament. 
De aceea este nevoie de o educare corecta a adultilor si cu atat mai mult a copiilor pentru a evita, pe cat posibil, complicatiile.
Achita in rate